https://www.gerb.bg/bg

Израел критикува Боливия, Чили и Колумбия заради изгонените посланици

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израел разкритикува Боливия, Чили и Колумбия в сряда, след като южноамериканските страни предприеха поредица от дипломатически ходове, за да протестират срещу военните операции на Израел срещу Хамас в Газа, съобщава АП.

Други страни от Латинска Америка, включително Аржентина и Бразилия, също засилиха критиките си към въздействието, което военните операции на Израел имат върху цивилните.

В сряда Израел призова Колумбия и Чили „изрично да осъдят терористичната организация „Хамас“, която изби и отвлече бебета, деца, жени и възрастни хора“, според изявление на Министерството на външните работи.

Призивът дойде часове след като Чили и Колумбия отзоваха своите посланици в Израел във вторник вечерта на фона на критики за убийството на цивилни в Газа.

„Израел очаква Колумбия и Чили да подкрепят правото на една демократична държава да защитава своите граждани и да призоват за незабавното освобождаване на всички отвлечени, а не да се присъединят към Венецуела и Иран в подкрепа на тероризма на Хамас“, каза израелското външно министерство .

Въпреки че в изявлението на Министерството на външните работи на Чили относно отзоваването на неговия посланик не се споменава Хамас, президентът Габриел Борич спомена Хамас в отделно изявление на X, бивш Twitter, в което той каза, че „невинни цивилни“ са „главните жертви на израелската офанзива .“

Чили „не се съмнява в осъждането на атаките и отвличанията, извършени от „Хамас“, пише Борич. Човечеството не може да се поддържа чрез връзки, които дехуманизират.“

Президентът на Колумбия Густаво Петро беше по-директен, тъй като сподели много съобщения в социалните медии, осъждащи действията на Израел.

„Това се нарича геноцид; те го правят, за да премахнат палестинския народ от Газа и да я превземат, написа Петро в X. Главата на държавата, извършваща този геноцид, е престъпник срещу човечеството.“

По-рано Израел осъди решението на Боливия във вторник да скъса дипломатическите отношения с Израел, характеризирайки го като „капитулация пред тероризма и пред режима на аятолаха в Иран“. Макар и сунитски, „Хамас“ става все по-близък до шиитската сила Иран.

Прекъсването на дипломатическите връзки с Израел означава, че „правителството на Боливия се присъединява към терористичната организация Хамас“, каза израелското външно министерство. Преди това Боливия прекъсна дипломатическите си отношения с Израел през 2009 г., за да ги възобнови през 2020 г.

Дипломатическите ходове на трите южноамерикански страни, всички от които са водени от леви лидери, идват, докато други в региона засилиха критиките си към военната дейност на Израел.

В сряда Аржентина разкритикува атаката на Израел в бежанския лагер Джабалия и каза, че „хуманитарната ситуация в Газа е все по-тревожна“.

„Аржентина недвусмислено осъди терористичните атаки, извършени от Хамас на 7 октомври, и признава правото на Израел на легитимна защита. Нищо обаче не оправдава нарушаването на международното хуманитарно право и задължението за защита на цивилното население във въоръжени конфликти“, казаха от външното министерство на Аржентина.

Все още има 21 аржентински граждани в неизвестност и се предполага, че са държани заложници от Хамас, според оценки на външното министерство, което казва, че девет аржентинци са били убити в конфликта.

Изявлението на Аржентина дойде часове след като бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова Израел да прекрати бомбардировките си над Газа.

„Виждаме за първи път война, в която мнозинството от убитите са деца“, написа Лула в X (бивш „Туитър“). Спри! За бога, спри!“

Центърът „Симон Визентал“, еврейска правозащитна организация, разкритикува Боливия, Чили и Колумбия за техните дипломатически ходове.

„Съюзът на Боливия с Иран става по-ясен всеки ден, като се има предвид, че разпадането не се дължи на истинските интереси на боливийския народ“, каза Ариел Гелблунг, директор на центъра за Латинска Америка, в изявление във вторник.

Центърът характеризира решението на правителствата на Колумбия и Чили да отзоват своите посланици във вторник вечерта като „ясно координирано действие“.

„Двамата лидери винаги са били враждебни към Израел и двамата имат история на дипломатически разногласия с представители на еврейската държава“, съобщиха от центъра.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Няма българска следа в убийството на Красимир Каменов – Къро

Българска следа в убийството на Красимир Каменов, известен като...

Лойд Остин подчерта заплахата от Китай в Азия

Американският министър на отбраната Лойд Остин насочи вниманието към...

Доналд Тръмп: Аз съм политически затворник на западаща нация

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отново се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Локомотив (Пд) – ЦСКА 1:0 (Развой на срещата по минути)

Локомотив Пловдив и ЦСКА излизат един срещу друг в...

Пуснаха от ареста възпитателката, биела деца в детска градина във Велинград

Възпитателката от детска градина "Фантазия" във Велинград, която вчера...

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико

Поредно убийство на политик помрачи изборите в Мексико Кмет...

Йеменските хуси атакуват шест кораба в три морета

Йеменските хуси атакуваха шест кораба в три различни морета,...

Китай иска отношения с арабските страни, които да бъдат модел за световния мир

Китай иска да изгради отношенията си с арабските държави...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg