https://www.gerb.bg/bg

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират да признаят палестинската държава на 21 май, заяви вчера късно вечерта ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел преди очакваното гласуване в ООН днес относно кандидатурата на Палестина за пълноправен член. Това предават от Reuters.

На въпрос на местната испанска радиостанция RNE дали 21 май е момента, в който Испания, Ирландия и други страни от ЕС да признаят палестинска държава, Борел е отговорил утвърдително, като е споменал и Словения.

Това е символичен акт от политическо естество. Освен самата държава, признава се волята на тази държава за съществуване„, заяви още Борел, като посочи, че Белгия и други страни вероятно ще го последват.

Днес се очаква на Общото събрание на ООН да бъде подкрепена кандидатурата на Палестина за членство. Ако това се случи, организацията ще изпрати молбата обратно на Съвета за сигурност на ООН, за да „преразгледа въпроса в тяхна полза„.

Припомняме, на 19 април САЩ наложиха вето за пълноправното членство на Палестина в ООН по време на Съвета за сигурност. Според тях независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори.

Международните призиви за прекратяване на огъня и трайно прекратяване на палестинско-израелския конфликт нараснаха заедно с броя на загиналите в Газа. В края на март Израел предупреди четири европейски държави и нарече плановете за признаване на Палестина „награда за тероризма„, която би намалила шансовете за разрешаване на конфликта чрез преговори.

През март испанският премиер Педро Санчес заяви, че Испания и Ирландия, заедно със Словения и Малта, са се съгласили да предприемат първите стъпки към признаването на палестинска държава заедно с Израел, като смятат решението за установяване на две държави за съществено за трайния мир в региона.

По-рано испанският външен министър Хосе Мануел Албарес е потвърдил, че решението за признаване е взето, но не посочи дата, по данни на Reuters.

Вчера словенският премиер Роберт Голоб посочи, че Словения ще признае държавността на Палестина до средата на юни.

От 1988 г. 139 от 193 държави-членки на ООН са признали палестинската държавност.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg