https://www.gerb.bg/bg

Хамас са решени да постигнат споразумение, „но не на всяка цена“

Снимка: Anadolu via GettyImages

Втори ден започва за преговорите за примирие в Кайро, където представителите на Хамас се срещнаха с египетски и катарски посредници. Засега видим напредък няма, тъй като ислямистката групировка поддържа искането си със споразумение да се сложи край на войната в Газа. Това предават от Reuters.

Според техен източник делегацията на Хамас е пристигнала в Кайро с решимост да постигне сделка, „но не на всяка цена„.

Споразумението трябва да сложи край на войната и да изведе израелските сили от Газа, а Израел все още не се е ангажирал, че е готов да го направи„, посочи висшестоящ палестински служител пред Reuters, пожелал да остане анонимен.

Докато текат настоящите преговори, израелски самолети и танкове са продължили да атакуват райони в палестинския анклав през нощта, убивайки и ранявайки няколко души, по данни на здравни служители и местни жители в Газа.

Израел иска сделка за освобождаване на поне част от около 130 заложници, държани от Хамас. Въпреки това вчера стана ясно, че позицията им се е променила – Израел „при никакви обстоятелства“ няма да се съгласи на сделка за прекратяване на войната, като поддържа намерения за преследване на Хамас с цел разоръжаване и демонтиране завинаги.

Преговорите са „изправени пред предизвикателства, тъй като окупацията (Израел) отказва да се ангажира с всеобхватно прекратяване на огъня“, смята друг палестински източник на Reutersно, като добави, че делегацията на Хамас все още е в Кайро с надеждата, че посредниците могат да притиснат Израел да промени позицията си.

Хиляди израелци излязоха на протест вчера с искания премиерът Бенямин Нетаняху да приеме споразумение за прекратяване на огъня с Хамас, според което останалите заложници ще бъдат върнати у дома.

Израел даде предварително одобрение на условията, които според един източник включват връщането на между 20 и 33 заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници и примирие от няколко седмици.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg