https://www.gerb.bg/bg

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

Снимка: EPA/RONALD WITTEK

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните атаки с дронове и ракети от Иран срещу Израел и призоваха за допълнителни санкции срещу Иран, съобщава Пресслужбата на Европейският парламент.

Европейският парламент изрази сериозна загриженост относно ескалацията и заплахата за регионалната сигурност след иранските атаки на 13 и 14 април. Членовете на ЕП осъдиха ракетните нападения, извършени от ирански марионетни сили като Хизбула и хусите от Йемен, срещу Голанските възвишения и израелската територия.

Те също изразиха съжаление за нападението срещу иранското консулство в Дамаск на 1 април, приписано на Израел. Резолюцията подчертава важността на неприкосновеността на дипломатическите сгради съгласно международното право.

Европарламентът призова за намаляване на напрежението и включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на ЕС на терористичните организации. Те настояха за спешно въвеждане на санкции и насочване на вниманието към повече лица и образувания.

Тъй като Иран не спазва своите задължения по ядреното споразумение, членовете на ЕП призоваха иранските власти да спазят своите задължения и да уредят всички нерешени въпроси. Те осъдиха заложническата дипломация и призоваха ЕС да предприеме мерки за освобождаване на заложници и за предотвратяване на залавянето им в бъдеще.

Резолюцията приветства решението на Съвета на ЕС да започне военноморската операция „Аспидес“ с цел гарантиране на свободата на корабоплаването край бреговете на Йемен. Евродепутатите настоятелно призовават ЕС и неговите държави членки да консолидират и активизират всички усилия, за да гарантират сигурното и незабавно освобождаване на всички заложници от плавателния съд „Галакси лийдър“, включително двама български, един румънски и трима украински граждани, които са задържани от хусите от 19 ноември 2023 г. насам.

Текстът същевременно призовава Иран и контролираните от него групи, да гарантират освобождаването на плаващия под португалски флаг плавателния съд MSC Aries и неговия европейски екипаж.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази Хамас на власт

Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки...

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg