https://www.gerb.bg/bg

Експлозии и отвлечени полицаи след обявеното извънредно положение в Еквадор

Снимка: EPA

Най-малко четирима еквадорски полицаи са били отвлечени от престъпници, съобщи полицията във вторник, а в няколко града имаше експлозии, ден след като президентът Даниел Нобоа обяви извънредно положение, предава „Ройтерс“.

Нобоа, бивш депутат и син на един от най-богатите хора в страната, встъпи в длъжност през ноември с обещания да оправи закъсалата икономика и да спре вълната от насилие по улиците и в затворите, което нараства от години.

Нобоа обяви 60-дневно извънредно положение – инструмент, използван от неговия предшественик с малък успех – в понеделник, позволявайки на армията да патрулира, включително в затворите, и определяйки национален вечерен час.

Мярката беше въведена в отговор на бягството на Адолфо Масиас, лидер на престъпната банда „Лос Чонерос“, от затвора, където той излежаваше 34-годишна присъда, и инциденти в шест затвора, включително вземане на надзиратели за заложници.

Полицията и прокуратурата са дали оскъдна информация за изчезването на Масиас.

Трима полицаи, работещи нощна смяна, бяха отвлечени от техния участък в южния град Мачала, съобщи полицията в социалните медии във вторник, докато четвъртият изчезнал полицай беше отвлечен от трима престъпници в Кито.

„Мобилизирани са нашите специализирани части с цел установяване на колегите и пристъпване към залавяне на извършителите“, казаха от полицията. „Тези действия няма да останат безнаказани.“

Експлозиите, включително на пешеходен мост в Кито, не нараниха никого, но столичните общински власти поискаха в изявление засилени мерки за сигурност на фона на „безпрецедентната“ криза.

Нобоа каза, че няма да преговаря с „терористи“, а правителството обвини за скорошните инциденти на насилие в затворите плана на Нобоа да построи нов затвор с висока степен на сигурност и да прехвърли задържаните лидери на банди.

Затворническата агенция SNAI не е дала информация за пазачите, които са взети за заложници.

Нобоа планира да проведе референдум, фокусиран върху усилията за сигурност

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сингапур подновява полетите с F-16

Сингапур възобновява полетите на своя флот от изтребители F-16,...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg