Реклама

spot_img

Докладът на ЕК: Епикриза преди или след болестта

Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас е един изключително добър доклад за България, защото е обективен и показва каква е болестта на България. Ние ще започнем нейното лечение с оставката на господин Борисов.

Това заяви евродепутатът от БСП Елена Йончева от Брюксел за сутрешния блок на БНТ.

Тя посочи, че докладът е много добър за България, защото страната ни не вижда големите проблеми, страната ни не се развива по демократичен път и това било абсолютно безспорно.

В доклада се казва, че законодателството е под заплаха в България и законите се променят много лесно и се модифицират много бързо в нечий интерес. Знаем как мнозинството в парламента променя своето решение и се подценява ролята на Народното събрание, коментира Йончева.

На противоположното мнение е евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според когото докладът на ЕК също е обективен и съдържа немалко положителни констатации. Той не е съгласен с твърденията, че е докладът е катастрофален – такива обяснения не съвпадали с истината.

Реформи в България са започнати и пътят към тяхното решаване е налице, посочи Новаков.

Той не се съгласи с част от констатациите на Йончева, но призна за критиките за отчетността на главния прокурор. Всичко това обаче минавало през промени в Конституцията, които обаче от БСП не били подкрепени.

Промени са необходими, но те минават само през Конституцията, подчерта Новаков.

Елена Йончева изтъкна, че проблемът с Конституцията не е, че имаме необходимост от нова такава, а че сегашната не се спазва.

Докладът на ЕК показва, че в България няма законодателна сигурност, а има еднолична власт. Това се вижда, изговаря се от ЕК и предстои дискусия на 5 октомври в пленарна зала за състоянието на върховенството на закона в България, обясни тя.

По думите на Йончева в България няма върховенство на закона. Слабостта на доклада е, че не дава конкретни препоръки, а показва, че България е извън демократичния път, отбеляза Йончева и допълни, че начинът, по който функционира България в последните 10 години, щял да дойде краят независимо от една оставка.

Андрей Новаков подкрепи идеята върховенството на закона да бъде свързано с отпускането на европейски средства. Това става само тогава, когато покажем в страната ни, че няма злоупотреба с европейски средства. Нашата страна е под средното ниво на злоупотреба с европейски средства, категоричен бе Новаков.

В доклада се казвало, че повечето медии са проправителствени и са на хранилка от съответното правителство. Йончева е направила предложение в ЕК средствата от Европа за българските медии да не минават през правителството.

Андрей Новаков контрира тезата с думите, че в България никога не се е стигало до зверствата над журналисти като в други държави.

Йончева посочи, че трябва да има морков и тояга за европейските средства и нарушаване на върховенството на закона у нас, защото в следващите години България постоянно щяла да бъде наблюдавана от ЕК.

Много би било трудно да се докаже, че правителството насочва едни финанси за едно или друго място, когато един кмет кандидатства за определени пари. Всичко, което става по европейските средства е публично, категоричен бе Новаков.

България вече няма нужда да бъде подлагана на мониторинг, категоричен бе Новаков, а според Йончева последният доклад на ЕК е много добър за България, защото е епикриза, че страната ни излиза от европейския демократичен път, за което трябва да се вземат мерки.

Политическите партии у нас също се разминаха в интерпретацията си на документа.

От ГЕРБ също определиха доклада като обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати. От БСП пък заявиха, това бил доклад, който отчита изгубеното време, тъй като нито един от проблемите не бил решен, а и допълнително се появили още нови проблема.

От „Демократична България“ отчетоха като положителен факта, че се прави анализ за системната корупция като управленски модел в страната. В доклада обаче липсвали важни моменти като снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, а Европа продължавала да не вижда цялата истина за България.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Руските комунисти искат разследване за намеса на Запада в смъртта на Сталин

Партията на комунистите на Русия поиска от службата за...

Китай увеличава рекордно разходите си за отбрана

Пекин втърдява подхода си спрямо Тайван

САЩ санкционира президента на Зимбабве

Те са за корупция и нарушаване на човешките права

Хусите налагат ограничения за корабите, плаващи край Йемен

Корабите ще трябва да получат разрешение от йеменския орган...

Надеждин продължава да се бори, за да участва в президентските избори в Русия

Дисквалифицираният руски кандидат за президент Борис Надеждин каза, че...

Тръмп взима и Северна Дакота

Важна победа преди Супервторника

Японският премиер говори пред Конгреса на САЩ през април

Японският премиер Фумио Кишида ще говори на съвместно заседание...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финландия не е налагала ограничения на Украйна при оръжейните си доставки

Ограниченията за използването на оръжия от Украйна бяха наложени...

Кирил Вътев: Липсата на правила при доставките на храни вдига цените

Министерството на земеделието и храните не може да определя...

СЕМ следи под лупа отразяването на смъртта на Навални и войната в Украйна

Съветът за електронни медии (СЕМ) провежда фокусирано наблюдение на...

Медийната битка като мач на една врата

Американското интервю с Владимир Путин ескалира динамиката на информационния...

Гонят двама депутати на „Възраждане“ от комисии

Мнозинството изключва депутатите от ПП "Възраждане" Ивелин Първанов и...

България е дала 47 млн. евро военна помощ на Украйна досега

Само от складовете на армията са дадени 47 млн....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img