https://www.gerb.bg/bg

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израелският държавният контрольор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника на въоръжените сили да сътрудничат на официалното разследване за това как „Хамас“ е успял да организира атаката срещу Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Газа, съобщи „Ройтерс“.

Матаняху Енглман, държавният контрольор и омбудсман на Израел, каза в първите дни на войната, че възнамерява да разследва събитията около атаката от 7 октомври, който е най-смъртоносният ден в 75-годишната история на страната.

Енглман заяви, още през декември, че ще „обърне всеки камък“, докато проучва всички „мултисистемни повреди“, които са довели до 7 октомври.

В писма до Нетаняху и началника на щаба Херци Халеви, държавният контрольор пише, че „гражданите на Израел имат право на отговори по отношение на всички отговорни за провала„. 

Кабинетът на Нетаняху отхвърли обвиненията на Енглман и заяви, че оказва пълно съдействие на разследването, като добави, че е научил за писмото му от съобщения в медиите.

В изявлението на кабинета се казва, че е отговорено на всички въпроси, включително и тези, които касаят премиера. Също така екипите от кабинета на Нетаняху „работят денонощно по въпросите на войната„, се посочва още в изявлението.

Но израелската обществена телевизия Kan съобщи, че в писмата си държавният инспектор е казал, че кабинетът на министър-председателя и кабинетът по сигурността не са сътрудничили напълно с неговия кабинет, което е довело до забавяне на одита.

В доклада се казва, че Съветът за национална сигурност е ограничил достъпа до документи, написани до две години преди избухването на войната.

Въоръжени мъже от „Хамас“ пробиха силно укрепена израелска защитна ограда около Газа и атакуваха южните израелски военни бази и градове на 7 октомври. Тогава 1200 души загубиха живота си, а други 250 са взети за заложници.

По време на 7-месечната война 34 000 души в Газа са били убити от нападенията на Израел. По-голямата част от 2,3-милионното население в ивицата е било разселено, което изостри хуманитарната криза в Газа. Нетаняху заяви, че няма да сложи край, докато „Хамас“ не бъде елиминиран.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg