https://www.gerb.bg/bg

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш министър на образованието, снимка: архив БГНЕС

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно за България. Хубаво е да има редовно правителство, но това, което се направи сега е един микс, един миш-маш от идеята за служебно правителство, което да не бъде партийно, а сега се направи така, че да е при действащ парламент и да има парламентарен контрол. Това заяви деканът на Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и бивш министър на образованието и науката проф. Даниел Вълчев в отговор на въпрос на News.bg ще се справи ли служебният премиер Димитър Главчев с организиране на честни избори и като служебен външен министър.

Коментарът си той направи преди да представи изследването за състоянието и развитието на правния ред в Юридически барометър.

Не става ясно кой носи отговорност за служебния министър-председател, посочи проф. Вълчев.

Той очаква служебния премиер Димитър Главчев да се справи като служебен премиер и външен министър с организацията на вота. Външният министър просто ръководи една доста голяма и стабилна структура като Външно министерство и в него хората знаят какво да направят за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат заедно с европейските избори на 9 юни, обясни той.

На въпрос на News.bg възможно ли е след изборите да има нова, различна коалиция от добре познатата ни досега ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, проф. Вълчев заяви, че преди предните избори ПП-ДБ казвали, че никога няма да направят коалиция с ГЕРБ, после никога с мандата на ГЕРБ, впоследствие без Борисов, но накрая можело с Борисов. Впоследствие всички видяхме, че се прегърнаха седяха и си седяха по скутовете. Преди избори човек трябва да бъде предпазлив и да не се зарича, защото след това ще трябва да обяснява какво е направил. Сега като че ли са по-спокойни нещата, но предстои да видим какво ще стане и ще има ли нова коалиция, акцентира той.

За промените в Конституцията, извършени през декември месец миналата година, проф. Вълчев коментира, че е представил мнението си за тях в размер на 16 страници и са публични на страницата на Конституционния съд. Като логика не му харесват промените в Основния закон и счита, че са противоконституционни. Проф. Вълчев се надява съдиите в Конституционния съд да постъпят правилно спрямо конституционните промени, намеквайки, че се надява да бъде отменени.

Като спорни проф. Вълчев посочи, че за конституционните промени е трябвало да се свика Велико Народно събрание, визирайки съдебната реформа и промените в служебното правителство с орязване правомощията на държавния глава. Конституцията независимо дали е добра или лоша всякакво бъркане в конституционната материя трябва да се прави внимателно. Това, което се направи бе прибързано, ненужно и некомпетентно, добави той.

По отношение за изследването на състоянието и развитието на правния ред систематизирано в Юридически барометър, проф. Вълчев обясни, че в публичните предприятия в България са заети над 120 000 души. Пет от 10-те най-големи предприятия като пазарна капитализация в България са публични предприятия и за 2024 г. В бюджета е предвиден трансфер в тези предприятия на стойност над 1 млрд. и 700 млн. лв. Тяхната правна уредба е доста пестелива и през 2019 г. бе направен сериозен опит да се подобри, поясни проф. Вълчев.

Той смята, че незаконосъобразно се е приело, че министрите могат да правят промени в бордовете в предприятията, макар и без конкурс до провеждането на конкурс. Защитата на някои, който е неправомерно отстранен на контролен орган на управление няма възможности за защита и не е възможно да стане по административно-правен ред. Смисълът на Юридическия барометър е, че огромна чест на средствата на обществото отиват в определени дружества, без правила, които не могат да бъдат заобиколени, как се определят, с какви мандати са и затова, че няма яснота има ли изисквания за специално пазарно поведение, внесе повече яснота проф. Даниел Вълчев.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

Украйна е изравнила Русия в производството на бойни дронове

Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg