https://www.gerb.bg/bg

Д-р Мими Виткова: Няколко месеца трябваше да се работи с двете форми на рецепта

Заради електронните рецепти хиляди лекарства са недостъпни за пациентите. По темата разговаряме с бившия министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. Здравейте.

Здравейте.

Каква  е причината хиляди лекарства да останат недостъпни за пациентите?

Не мога да твърдя какво е количеството, но се създадоха сериозни затруднения за пациентите при получаване на медикаменти от групата на антибиотиците и противодиабетните средства, поради това, че се въведе електронната рецепта, както се казва от днес за вчера. Имах възможност публично да изразя своето становище, че според мен, трябваше да има един период от няколко месеца, през който да се работи с двете форми –  с хартиената рецепта и с електронната, за да може да се видят дефектите на системата, за да могат да се изчистят проблемите и това да не създава затруднение за пациентите. А така на сляпо да констатираме, че сме ограничили консумацията на антибиотиците, ами когато човек не може да си купи лекарство, естествено е, че консумацията ще намалее. Въпросът е дали това намаляване не крие други рискове от невъзможност хората да се лекуват пълноценно. Така че този извод за ограничаване консумацията на антибиотиците като някакво голямо постижение с въвеждането на електронната рецепта, за мен е прибързано.

Какво се случва с хората, за които тези лекарства са животоспасяващи?

Търсят начин да се снабдят с тях, обикалят от лекар на лекар, връщат се по няколко пъти при лекаря. В същото време, вижте какво се случва, никой не беше предвидил как ще работят спешните медици. Стигнахме даже до абсурда, че един лекар, който е отишъл на посещение при пациент и е установил необходимостта от прилагане на антибиотик, като спешен лекар, да не може да го предпише. Аз задавам и другия въпрос, има лекари, които са на доста пределна възраст, и които не са на ти с компютъра, особено в селските отдалечени региони. Тези хора какво правят? Ами какво правят лекарите, които не работят с касата, те нямат тази програма, те нямат тези устройства. Това означава ли, че те не могат да назначават лечение на своите пациенти. Изобщо доста неща не бяха добре обмислени, даже виждаме, че въвелите системата от Министерството на здравеопазването признават, че има проблеми, в същото време обаче, не отстъпват крачка назад, смятат, че това било връщане и едва ли не ще се проваляло мероприятието. Няма да се провали мероприятието, ако върнем за тези категории, както са спешните медици, както са в отдалечените места, както са лекарите, които нямат договори със Здравната каса. Ето, аз например, не мога да си изпиша лекарство за себе си, ако ми трябва антибиотик, не мога да си изпиша. Това нормално ли е? Човек с две специалности, лекар с две специалности, да не може за себе си да си изпише рецепта. Има доста необмислени неща, така че хората страдат.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков беше изслушан на Комисия в парламента и предложи две решения за справяне с проблема с лекарствата. Смятате ли, че те ще доведат до резултат, ако бъдат приложени?

Времето е това, което ще доведе видно до някакъв резултат, защото във времето вероятно ще се отстранява един или друг проблем, докато системата се намести. Въпросът е защо за този период не дадохме възможност да работят и двете форми на рецепта, а просто едва ли не се заинатихме, че непременно ще въведем от днес за днес електронната рецепта и не ни интересува какви проблеми възникват от самото въвеждане на електронната рецепта. Така че след като и комисията се занима и видяха, че има проблеми и си дадоха някакви 3 месеца или колко срок, в които да бъдат отстранени, не знам как си представят, че се справят хората.

Как може да бъде решен на практика този проблем?

За мен единственият начин е в този период 2-3 месеца да се върнат и двете форми на рецепта. След като се изчистят проблемите, тогава вече можем да кажем – да, системата работи перфектно, всички лекари, които работят имат възможност да изписват електронна рецепта, справят се с програмата. Няма проблем, намерихме решение за спешните медици по един или друг начин, намерихме решение за лекарите, които нямат договори с Касата, как да изписват антибиотици за своите пациенти. Така че те са доста детайли в дефектите от въвеждането на тази система, които времето ще открои и трябва да се намери решение. Въпросът е да не страдат хората в този период. Иначе по принцип ние говорим за електронно здравеопазване повече от 20 години и виждаме въвеждането на тази мярка е доста закъсняло, но начинът, по който беше въведен е погрешен.

Благодаря ви за този разговор. Надявам се в най-скоро време да бъде решен проблемът с лекарствата и хората да не остават без лечение.

Дано.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg