Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Д-р Ивайло Гръцманов пред News24sofia.eu: Тютюнопушенето може да увеличи риска от дълбока венозна тромбоза

Д-р Ивайло Гръцманов, специализант в клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина„

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е социално значимо заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система. Едно от сериозните усложнения е белодробният емболизъм (БТЕ), който причинява трайна инвалидизация или смърт. Честотата на ДВТ е висока и нараства с възрастта, като по-често са засегнати жените. Тромбозата на дълбоките вени може да причини болка в краката или подуване, но също така може да се прояви без симптоми. За лъчението, за потенциалните усложнения и рисковите фактори пред News24sofia.eu говори д-р Ивайло Гръцманов, специализант в клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина„.

Кои са рисковите фактори за дълбоката венозна тромбоза?

– Много фактори могат да увеличат риска от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Рисковите фактори включват наследствено нарушение на кръвосъсирването. Само по себе си това състояние не може да причини образуване на кръвни съсиреци, освен ако не се комбинира с един или повече рискови фактори.Продължително обездвижване също допринася за развитието на ДВТ, например по време на дълъг престой в болница или парализа. Когато краката ви остават неподвижни за дълго време, мускулите на прасеца не се свиват, за да помогнат на циркулацията на кръвта, което може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.Нараняване или операция, както и бременност също са рискови фактори. Орални контрацептиви или хормонозаместителна терапия могат да увеличат способността на кръвта ви да се съсирва. Наднорменото тегло увеличава налягането във вените в таза и краката ви, а тютюнопушенето влияе на кръвосъсирването и кръвообращението, което може да увеличи риска от ДВТ. Сърдечната недостатъчност увеличава риска от ДВТ и белодробна емболия, тъй като хората със сърдечна недостатъчност имат ограничена функция на сърцето и белите дробове. Хората с фамилна анамнеза са по-изложени на риск от дълбока венозна тромбоза. Ако сте над 60, увеличавате риска от ДВТ.Кръвните съсиреци могат да се образуват в прасците на краката, ако мускулите на прасеца не се движат за дълги периоди, затова и продължителното седене е рисков фактор, който не е за подценяване.

Какви биха могли да бъдат възможните усложнения?

– Белодробна емболия възниква, когато кръвоносен съд в белия ви дроб се блокира от кръвен съсирек, който стига до белия дроб от друга част на тялото, обикновено крака ви.Белодробната емболия може да бъде животозастрашаваща. Признаците и симптомите на белодробна емболия включват внезапен задух, болка в гърдите или дискомфорт, които се влошават, когато поемете дълбоко въздух или кашляте, чувство на замаяност или припадък, ускорен пулс или кашляте кръв. Често усложнение, което може да възникне след дълбока венозна тромбоза, е постфлебитен синдром, наричан още посттромботичен синдром. Увреждането на вените ви от кръвния съсирек намалява притока на кръв в засегнатите области, което може да причини оток, болка в крака, възпаления на кожата.

Как се диагностицира ДВТ?

– За да се диагностицира тромбозата на дълбоките вени, се извършва физически преглед, за да се провери за подуване, тежест или промяна в цвета на кожата.

Понякога се правят серия от ултразвукови изследвания в продължение на няколко дни, за да се проследи състоянието на тромба. Прибягва се до кръвен тест, тъй като почти всички хора, които развиват тежка тромбоза на дълбоки вени, имат повишено кръвно ниво на вещество, наречено D димер. За диагностиката се използва и венография, ултразвук, CT или MRI сканиране.

Какво лечение се прилага?

– Лечението на тромбозата на дълбоките вени (ДВТ) е насочено към предотвратяване на увеличаване на съсирека и предотвратяване на откъсването му и причиняване на белодробна емболия.Тромбозата на дълбоките вени най-често се лекува с антикоагуланти. Те не разграждат съществуващите кръвни съсиреци, но могат да предотвратят увеличаване на съсиреците и да намалят риска от развитие на повече съсиреци. При по-сериозен тип тромбоза на дълбоки вени или белодробна емболия, може да се предпишат лекарства, които бързо разграждат съсиреците, наречени тромболитици. Ако пациентът не може да приема лекарства за разреждане на кръвта се пристъпва към вена кава филтър, който предотвратява образуването на съсиреци, които се отлагат в белите дробове. За да се предотврати подуване, свързано с тромбоза на дълбоки вени, се прилага еласто-компресивна терапия, чрез носене на чорапи с различна компресия.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

На шабат „Хизбула“ атакува с „Катюши“ Северен Израел

Ливанското шиитско движение "Хизбула" нанесе удар по Северен Израел,...

Съдбата на МОЧА и кой ще плаща за нея – вълнения сред ефира

След като съдът обяви вчера демонтажа на МОЧА за...

Смениха шефа на АПИ

Одитният доклад е изпратен в АДФИ още на 1 април

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img