https://www.gerb.bg/bg

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Снимка: EPA/MALTON DIBRA

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския президент Владимир Путин и от това какво ще реши той. Путин трябва да покаже искрено желание за диалог, заяви държавният секретар Антъни Блинкън на Световния икономически форум в Саудитска Арабия. Това предаде Асошиейтед прес.

Той заяви, че Путин очаква Русия „да успее да надделее над Украйна и страните, които я подкрепят„, но подкрепата от страна на Запада има за цел да изпрати ясно послание: че Украйна не само ще оцелее, но и ще процъфти.

Надявам се, че г-н Путин разбира това и изразява готовност за искрени преговори в съответствие с основните принципи, залегнали в основата на международната общност и Устава на ООН: суверенитет, териториална цялост, независимост„, каза Блинкън.

Той дори и добави, че „трябва да има решение„.

Настоящата стратегия на САЩ за дипломатическо решение на конфликта е да убедят Русия да преговаря при благоприятни за Украйна условия, които да са в съответствие с Устава на ООН по отношение на суверенитета и териториалната цялост на страната, заяви първият заместник-помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джонатан Файнър.

Москва може да се изправи пред дилема: или този вариант с преговорите, или „те ще имат работа с по-силна Украйна, подкрепена от по-силна индустриална база в САЩ, Европа и вътре в Украйна, и по-способна да започне отново настъпление„.

Представители на САЩ отбелязаха, че преговорите с Русия са „дело на Украйна“ и решението по тази тема трябва да се вземе в Киев, както и по въпроса за отстъпките.

Руските и украинските власти заявяват, че искат да разрешат конфликта по дипломатически път, но както Москва, така и Киев наричат условията, поставени от другата страна, неприемливи.

Киев настоява за връщане на границите от 1991 г., документиране на края на конфликта и изтегляне на руските войски. Москва, от друга страна, отхвърля всякакви мирни инициативи, които не отчитат суверенитета ѝ над Донбас, Крим, Запорожка и Херсонска област.

Путин се изказа, че предпочита дипломатическо решение на ситуацията. Но „когато Западът и украинците отхвърлят тези методи, тогава продължава специалната военна операция„, припомни неговият говорител Дмитрий Песков.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

Автомобил с мигранти катастрофира след гонка с полицията в Хърватия

Автомобил, превозващамигранти, изхвърча от пътя и се удари в...

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да...

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

Почти 2 200 лв. достига средната заплата през първите три месеца на 2024 г.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г....

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg