https://www.gerb.bg/bg

Ако не се лекува своевременно, мезентериалната венозна тромбоза може да доведе до фатален изход

Д-р Димитър Борисов, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина“

Мезентериалната венозна тромбоза е рядко, но животозастрашаващо състояние. Мезентериална венозна тромбоза възниква при формиране на кръвен съсирек в мезентериалните вени, в следствие на което настъпва запушване на лумена на кръвоносния съд, което възпрепятва отичанети на кръвта. Това може да доведе до увреждане и смърт на тъканите. По горната мезентериална вена се оттича кръвта от тънкото черво и дясната половина на дебелото черво, а притоците на долната мезентериална вена събират кръвта от лявата половина на дебелото черво и ректума. Тези вени формират порталната вена и пренасят богата на хранителни вещества кръв от червата до черния дроб.

Повече за тежестта на това заболяване, за симптомите и лечението разказва в интервю за News24sofia.eu д-р Димитър Борисов, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина“.

Кажете повече за това заболяване?

– Тромбоза на мезентериалните вени се среща рядко, но може да бъде животозастрашаващо състояние като обикновено заболяването засяга хора над 50- годишна възраст. Тромбозата на мезентериалните вени най-често може да е последица на остри възпалителни заболявания на органите в коремната кухина като апандецит, дивертикулит, болест на Крон, тумори на стомашно-чревния тракт. Може да е резултат в следствие на възпаление на панкреаса, цироза на черния дроб, както и заради някои кръвни заболявания, при които има повишена съсирваемост на кръвта (хиперкоагулация). Понякога се получава постоперативно. Важно е да се отбележи, че тютюнопушенето, както и приемът на орални контрацептиви повишават съсирваемостта на кръвта.

Какви са симптомите при мезентериална венозна тромбоза?

– Симптомите при мезентериална венозна тромбоза не са типични. Има силна болка в корема, подуване на корема, появява се диария с примеси на кръв. Може да има още гадене, повръщане, фебрилитет. Болката може да е дифузна – в целия корем или да е съсредоточена в горната част и около пъпа. Ако не се започне своевременно антикоагулантно лечение има голяма вероятност от фатален изход.

– Как се диагностицира мезентериалната венозна тромбоза?

– Златен стандарт в диагностиката на венозната мезентериална тромбоза е извършването на компютърна томография. Щателното снемане на анамнеза за предшестващи заболявания и скорошни оперативни интервенции също от ключове значение.

– Какво е лечението на мезентериалната венозна тромбоза?

– Лечението е комплексно. Инициалното лечение е чрез антикоагулантна терапия. При не повлияване на състоянието е външно провеждане на системно или локално фибринолитично лечение. При данни за увреда на червата се налага оперативно лечение, като вида на оперативното лечение зависи от степента на увреждане на червата .

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебният кабинет дава на ЦИК допълнителни 23,5 млн. лв. за изборите от 9 юни

Служебното правителството е одобрило на днешното си заседание допълнителни...

Роберта Мецола е преизбрана за евродепутат в Малта

Малта има шест места в Европейския парламент.

Шестима кандидати ще се борят за президентския пост в Иран

Съветът на пазителите на Иран, който наблюдава изборите и...

Макрон: До края на месец юни трябва да започнат преговорите на Украйна с ЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви след среща с украинския...

Франция спира избирателната реформа в Нова Каледония

Днес президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция спира планираната...

МС одобри допълнителни 2,5 млн. лв. за бюджетите на общините за 2024 г.

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg