https://www.gerb.bg/bg

Да няма изненадани – премиерът изпраща полиция и армия на южната граница

Снимка: Информационна агенция News24 / БТА

Служебният кабинет изпраща полиция и армия да пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие. МВР ще извършва строг на контрол на пътищата, за които е известно, че се извършва нелегален трафик на мигранти. Ще се търси и взаимодействие с Фронтекс“, съдействие ще окаже и Министерство от земеделието.

Премиерът Гълъб Донев обяви на днешното заседание на Министерски съвет, че се активизират дейностите по превенция на нелегалния трафик след инцидента с автобус с бежанци, при който загинаха двама полицаи в Бургас. „Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричен отговор на държавата„, каза той. Донев припомни и решението на кабинета да отпусне разходи в размер на 1.5 млн.лв. за увредените участъци на оградата по южната ни граница.

Въпреки подозренията за участие на хора от системата на МВР в схемите с мигранти„, той е убеден в силите, които ще се включат в охраната на границата. „Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през уговорени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите през България и Сърбия и Румъния, и службите трябва да ги знаят„, обясни премиерът.

Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите по превенция, за да няма изненадани, когато 15-годишно момче с нелегален статут превозва мигранти, настоя Гълъб Донев.

Голяма цел на кабинета е присъединяване на България към Шенген, посочи още служебният премиер. Решителните действия на правителството ще докажат на европейските партньори, че сме способни да противодействаме на корупцията и да защитим границата си, която е граница и на ЕС, поясни той.

Гълъб Донев поиска от министрите, събрали се днес, да почетат с минута мълчание паметта на двамата загинали полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев.

Причината за смъртта им е в нарушените граници – за да се стигне до сблъсъка между автобуса и полицейската кола са прекрачени граници от браздата на Малко Търново до границите на закона„, коментира той. За него решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. „Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си. Съболезнования„, приключи речта на премиера. Служебният кабинет на крак запази минута мълчание.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама младежи вилняха в Спешното в Перник

Тийнейджърите са задържани за хулиганство

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg