https://www.gerb.bg/bg

17 младежи в неравностойно положение получиха еднократна помощ, за да следват мечтите си

Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева.

Средствата са отпуснати по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право на еднократната финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, които са завършили 11-и клас с отличен успех.

Общо 102 400 лева бяха събрани по време на дарителската кампания по инициативата – най-голямата до момента. От тях 11 827,30 лева бяха изразходвани за финансиране на абитуриентския бал през май тази година за абитуриенти от социални услуги от резидентен тип и специализирани училища за деца с нарушено зрение и слух. Остатъкът от 90 572,70 лева пък беше разпределен във вид на еднократна финансова помощ на 17 студенти и 6 ученици, отговарящи на критериите по правилата на инициативата „Подкрепи една мечта“, уточняват от президентството.

Отбелязва се, че продължава тенденцията за превес на избор на специалностите „Психология“ и „Социални дейности“. Петима от студентите са избрали да продължат обучението си в медицински специалности, като две девойки, завършили средното си образование с пълно отличие, са приети в специалност „Медицина“.

Работата по инициативата „Подкрепи една мечта“ обхваща младежите от специализирани институции през последните две години на средното им образование. Тя обединява усилията на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Експерти от Бюрата по труда по места консултират младежите за бъдещата им професионална реализация и насърчават мотивацията им за продължаване на образованието.

Обща цел на партньорските институции за развитие на инициативата „Подкрепи една мечта“ са дейности в подкрепа на изграждане на по-добри социални умения на младежите в неравностойно положение.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Удължават забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването Галя Кондева удължи с още месец...

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Израелски удар уби командир на „Хизбула“ в Ливан

"Хизбула" обяви, че един от нейните командири е бил...

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Прокурорската колегия реши, че няма правомощия да променя етичния кодекс на прокурорите

Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, изрази...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg