https://www.gerb.bg/bg

Медицинска сестра не е професия за тези, които лесно се отказват (ИНТЕРВЮ)

В Световния ден на здравето и Ден на здравния работник – 7 април празнуват всички, заети в сектор „Здравеопазване“. Днес обръщаме по-специално внимание на професията „Медицинска сестра“, защото тя е от основно значение за поддържането на здравето и благополучието на пациентите. Въпреки значимостта си, професията става все по-малко привлекателна за младите хора и здравната система започва да усеща дефицита й. За да ни разкаже за тънкостите и предизвикателствата пред медицинските сестри потърсихме за коментар старшата медицинска сестра в Отделението по инвазивна кардиология на столичната кардиологична болница УМБАЛ „Света Екатерина“ Вангелина Вангелова.

– Какво е да си медицинска сестра в България?

– Това е професия, в която човек може да се развива. Имах късмета да попадна на добри учители, а след това и на работно място, което ми дава възможността непрекъснато да се усъвършенствам, да се уча и да вървя напред. В тази работа аз и моите колеги влагаме сърце и душа.

Какви са основните предизвикателства пред медицинските сестри в България?

– Трудно е да се работи в една система, в която има недостиг на кадри. Често се налага да работим часове над норматива при излишък на време за почивка и възстановяване. Да, често на заден план остават най-близките ни, семейството и приятелите ни. Предизвикателство е да се пребориш с умората, която неминуемо те обхваща в даден момент и въпреки нея се радваш на 100% за пациентите. Защото болните са уязвими и нямат вина за несгодите на битието, а често ние специалистите по здравни грижи сме най-близките им, най-доверените, докато са в болницата. Те имат своите страхове, тревоги, опасения и ние трябва да ги успокоим, да им вдъхнем надежда. Често при нас попадат хора на прага на смъртта, в критични състояния. Няма как да не си емпатичен със страховете и емоциите им. Всеки пациент минава през душите ни. Това не е професия за слабите, за тези, които лесно се предават и отказват. Тя е за силните, които са готови да се справят с предизвикателствата, които искат да се развиват и учат, не е за неможещите, за избиращите лесния път.

– Какво още трябва да знаят тези, които избират професията?

– Преходът от студент към медицинска сестра на пълно работно време е предизвикателство. Трябва да се свикне с нова работна среда. Ще им се наложи да се справят с недоспиване, нощни смени, дълги часове на крак, напрежение и ситуации, за които никой не е подготвен. Но трудните дни ни изграждат като специалисти.

Защо младите трябва да останат да се реализират в България?

– Ако всички си тръгнат , кой ще лекува пациентите тук? Най-лесно е да се откажеш. По-трудно е да останеш и да се бориш. Колкото и да са трудни и тежки някои моменти в професията ни, искрицата благодарност в очите на излекуваните пациенти, всеки път ме убеждава, че си струва.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

В Русия искат 17 години затвор за възрастен учен, работил по хиперзвуковите ракети

Прокурорите поискаха 17-годишна присъда затвор за възрастен руски учен,...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg