Реклама

spot_img

ИПИ предлагат алтернативен бюджет, с който да спестим 5,5 млрд.

Снимка: БГНЕС

Неефективност в планирания от финансовия министър Асен Василев държавен бюджет за идващата 2024 година съзряха от Института за пазарна икономика, които по традиция представиха ежегодната си алтернатива на държавната фискална рамка.

Не предлагаме орязване или съкращение, или отнемане на нещо от някого, предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или иначе, вероятно ще има увеличение на разходите спрямо тази година, просто нашето предложение е това увеличение да бъде по-малко„, каза Лъчезар Богданов от ИПИ.

По отношение на данъците – икономистите настояват за намаляване на редица ставки, но да има по-голяма данъчна основа, т.е. изсветляване на икономиката именно чрез въпросните ниски данъци, което в крайна сметка ще доведе до по-голяма събираемост. Друг важен рупор в проектостратегията – да се затворят и всякакви вратички в законовата рамка, които позволяват укриване на данъци.

Това ще значи и запазване на нивото на дълга на нивото от тази година, като така ще останем страната с най-ниското дългово бреме в Европейския съюз“, подчерта Богданов, правейки съпоставка с официалните планове на държавата, които предвиждат взимане на нов дълг от 26 милиарда в следващите 3 години.

Намираме се в началото на данъчна контрареволюция. Това заяви по отношение на данъчната политика на държавата финансистът и бивш вицепремиер в кабинета на НДСВ Николай Василев.

Не знам дали реагирахте на наложените 15% корпоративен данък на големите компании. Това някак си се прошмули, очаквайте и вдигане на други данъци в следващите години, защото нямаше никой, който да се обяви преди това„, прогнозира той.

И продължи с прогнозите – според Василев България ще последва съдбата на най-задлъжнелите държави в Европа.

Подгответе се България в следващите години да има съдбата на Франция, Италия, Гърция. Това са страни, които, с моето ЕГН, не помня да са били една година на излишък. Дефицитът е наркотик.“

Що касае до намаляването на разходите на държавата – никой не говори за съкращаване на администрацията, посочи финансистът, а напротив – тя се увеличава. Освен това, смята той, следва да се пристъпи към концесиониране на държавни обекти като пристанища, летища, тунели, ЖП обекти и др., което също би съкратило разходите за фиска. Следва да се вземат и спешни мерки относно пенсионната система, която все повече разчита на директни дотации от държавния бюджет, а не толкова на осигурителните вноски на работещите българи. И не на последно място – да се мисли за ефективна демографска политика, като на новородено дете се дават 20 000 лева с определени изисквания, преповтори отдавнашната си идея Николай Василев.

Това, което предлагате, е много правилно, но няма кой да го подкрепи в парламента, попари аспирациите на изказващите се Георги Ганев, икономист, но и депутат от „Демократична България“.

Няма кой да го гласува, защото няма някой да получи политическа награда заради това, че това е нещо правилно, напротив – ще получи огромно политическо наказание. Докато българското общество си поръчва това, няма да има и политици, които да им предоставят алтернатива„, откровен бе Ганев. И добави – ако подобни мерки влязат в пленарна зала, те биха получили максимум 2 гласа – неговият и на съратника му от ДБ Мартин Димитров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Без продукти, произведени с принудителен труд, на пазара в ЕС

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха временно...

Недостиг на инсулин регистрираха във Велико Търново

Медикаментът липсва и по други аптеки в страната

Украйна потопи руски патрулен кораб край Крим (ОБНОВЕНА)

Украински морски дронове повредиха патрулен кораб на Черноморския флот...

Отровиха 5 кучета на детска площадка в Кранево

Поне пет кучета са били отровени умишлено в черноморското...

Три месеца уседналост – условие за гласуване на европейските избори

Уседналост в страната е задължително условие за упражняването на...

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС могат да счупят управлението

Гнилото при нас е реформата в съдебната система

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна набляга на използването на оръжия собствено производство

Украйна значително е увеличила използването на местно произведени оръжия...

Русия усилва западната си граница и плаши чуждите нашественици (ОБНОВЕНА)

Русия ще засили групировката "Запад" на въоръжените си сили...

Съдът касира кметските избори в Лиляче

Установени са нарушения в изборния процес

Изчезналият труп на Навални

Преди дни Людмила Навална, майката на Алексей Навални, е...

Нова Зеландия обяви „Хамас“ за терористична група

Но санкционира и "екстремистките" израелски заселници

Русия задържа за кратко адвокат на Навални

Адвокат на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина...

Тагарев: Не изпращаме никакви български войници в Украйна (ВИДЕО)

Свидетели сме на много сериозна интерпретация на казаното от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img