https://www.gerb.bg/bg

ИПИ предлагат алтернативен бюджет, с който да спестим 5,5 млрд.

Снимка: БГНЕС

Неефективност в планирания от финансовия министър Асен Василев държавен бюджет за идващата 2024 година съзряха от Института за пазарна икономика, които по традиция представиха ежегодната си алтернатива на държавната фискална рамка.

Не предлагаме орязване или съкращение, или отнемане на нещо от някого, предлагаме по-разумно разходване на средствата. Така или иначе, вероятно ще има увеличение на разходите спрямо тази година, просто нашето предложение е това увеличение да бъде по-малко„, каза Лъчезар Богданов от ИПИ.

По отношение на данъците – икономистите настояват за намаляване на редица ставки, но да има по-голяма данъчна основа, т.е. изсветляване на икономиката именно чрез въпросните ниски данъци, което в крайна сметка ще доведе до по-голяма събираемост. Друг важен рупор в проектостратегията – да се затворят и всякакви вратички в законовата рамка, които позволяват укриване на данъци.

Това ще значи и запазване на нивото на дълга на нивото от тази година, като така ще останем страната с най-ниското дългово бреме в Европейския съюз“, подчерта Богданов, правейки съпоставка с официалните планове на държавата, които предвиждат взимане на нов дълг от 26 милиарда в следващите 3 години.

Намираме се в началото на данъчна контрареволюция. Това заяви по отношение на данъчната политика на държавата финансистът и бивш вицепремиер в кабинета на НДСВ Николай Василев.

Не знам дали реагирахте на наложените 15% корпоративен данък на големите компании. Това някак си се прошмули, очаквайте и вдигане на други данъци в следващите години, защото нямаше никой, който да се обяви преди това„, прогнозира той.

И продължи с прогнозите – според Василев България ще последва съдбата на най-задлъжнелите държави в Европа.

Подгответе се България в следващите години да има съдбата на Франция, Италия, Гърция. Това са страни, които, с моето ЕГН, не помня да са били една година на излишък. Дефицитът е наркотик.“

Що касае до намаляването на разходите на държавата – никой не говори за съкращаване на администрацията, посочи финансистът, а напротив – тя се увеличава. Освен това, смята той, следва да се пристъпи към концесиониране на държавни обекти като пристанища, летища, тунели, ЖП обекти и др., което също би съкратило разходите за фиска. Следва да се вземат и спешни мерки относно пенсионната система, която все повече разчита на директни дотации от държавния бюджет, а не толкова на осигурителните вноски на работещите българи. И не на последно място – да се мисли за ефективна демографска политика, като на новородено дете се дават 20 000 лева с определени изисквания, преповтори отдавнашната си идея Николай Василев.

Това, което предлагате, е много правилно, но няма кой да го подкрепи в парламента, попари аспирациите на изказващите се Георги Ганев, икономист, но и депутат от „Демократична България“.

Няма кой да го гласува, защото няма някой да получи политическа награда заради това, че това е нещо правилно, напротив – ще получи огромно политическо наказание. Докато българското общество си поръчва това, няма да има и политици, които да им предоставят алтернатива„, откровен бе Ганев. И добави – ако подобни мерки влязат в пленарна зала, те биха получили максимум 2 гласа – неговият и на съратника му от ДБ Мартин Димитров.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg