https://www.gerb.bg/bg

Д-р Станислав Иванов пред News24sofia.eu! Между 10-20% от европейците умират от внезапна сърдечна смърт (ИНТЕРВЮ)

Д-р Станислав Иванов, кардиолог в УМБАЛ “Св.Екатерина “

Внезапна сърдечна смърт (ВСС) е естествена неочаквана смърт, настъпила по сърдечни причини в кратък период от време (до един час според дефиницията на Европейското Кардиологично общество). Внезапният сърдечен арест е внезапно спиране на нормалната сърдечна активност. В следствие се спира притока на кръв към органите и това може да бъде фатално, ако няма незабавно лечение. Бързото лечение с дефибрилатор може да бъде животоспасяващо. ВСС стои в основата на близо 50% от кардио-васкуларната смъртност, като често (за съжаление) е първа изява на сърдечно заболяване. Честотата й нараства подчертано с възрастта, бидейки изключително рядка в детска възраст (1: 100 000 човеко-години), достигайки до 50 на 100 000 човеко-години в средна възраст. В осмата декада от живота нараства четирикратно. Мъжете са с повишен риск спрямо жените, независимо от възрастта и рисковите фактори. Според Европейското Кардиологично общество зад смъртта на 10-20% от всички европейци стои ВСС.

Повече по темата пред Информационна агенция News24sofia.eu разказва д-р Станислав Иванов, кардиолог в УМБАЛ “ Св.Екатерина“:

– Каква е причината за настъпване на сърдечен арест?

Подлежащата причина за ВСС се различава според възрастта. В детска и юношеска възраст най-чест виновник са вродени състояния (дефекти в йонните канали и кардиомиопатии). С напредване на възрастта, като причина постепенно започва да превалира коронарната артериална болест – стеснение на съдовете, хранещи сърцето. При най-възрастните значима роля имат и заболявания на сърдечните клапи. Злоупотреба с медикаменти и наркотици (успокоителни – бензодиазепини, антидепресанти, кокаин, амфетамини, марихуана, алкохол) също може да доведе до това фатално състояние. Друга причини могат да бъдат електролитен дисбаланс (най-често виновник е калият), фебрилно състояние, продължително гладуване. Някои медикамнти, които пациентите приемат за други състояния, също могат да доведат до аритмии, които могат да предизвикат сърдечен арест. Въпреки, че честата физическа активност има многобройни ползи за сърдечносъдовата система, спортът практикуван с високо ниво на интензивност се асоциира с леко повишена честота на ВСС, най-често по време или непосредствено след практикуването му. Най-често се наблюдава при непрофесионални спортисти, при лица в средна възраст.

– Какви са симптомите на сърдечен арест?

Първият признак на сърдечен арест обикновено е загуба на съзнание или припадък. Когато човек е в това състояние често не се открива сърдечен ритъм или пулс. Преди да загубят съзнание някои хора изпитват симптоми като световъртеж, болка в гърдите, задух, гадене и др.

– Каква е реакцията при сърдечен арест?

Веднага трябва да се започнат реанимационни действия, като се засече времето на настъпване на спирането на сърцето. Около 4-5 минути след спиране на сърдечната дейност настъпват необратими промени в мозъка, ако не бъде възстановен кръвотока.

Д-р Станислав Иванов, кардиолог в УМБАЛ “Св.Екатерина “

Спешните мерки, включват освобождаване на дихателните пътища, търси се пулс на големи артерии. Извършва се обдишване на пострадалия и индиректен сърдечен масаж. Ранната дефибрилация е животоспасяваща при пациенти със сърдечен арест. Преживяемостта при сърдечен арест, настъпил в извън-болнични условия е изключително ниска. Това е област, в която се работи усилено в развитите държави. Това включва масово обучение на населението за провеждане на кардиопулмонална ресуситация – обдишване и индиректен сърдечен масаж и инсталация на автоматични дефибрилатори на повече публични места. Последните с гласови команди напътстват немедицинските лица, които помагат на пострадалите. За съжаление все още няма национална програма за последните. През 2022 г инсталираха такива устройства в по-натоварените метростанции в София.

– Какво лечение се прилага?

Медикаментозното лечение включва множество медикаменти – адреналин, лидокаин, амиодарон, натриев хидрогенкарбонат, атропин и продължава в болнично заведение, в зависимост от причината за сърдечния арест и това каква настояща патология обективизират в болния медицинските лица. В лечебното заведение се извършват изследвания, които да посочат причината за сърдечния арест и да се разработи дългосрочен план за лечение, тъй като човек със сърдечно заболяване може да се нуждае от интервенция за възстановяване на притока на кръв към сърцето, корекция на някои показатели, продължително медикаментозно лечени и други подходи. Може да се препоръча поставяне имплантируем кардиоверторен дефибрилатор. Това са малки устройства, които следят постоянно сърдечната активност и могат да доставят електрически удари към сърцето, за да контролират аритмиите и да се поддържа сърцето в състояние да изпомпва с нормална скорост. Последните са поставят подкожно и са революция в профилактиката на внезапна сърдечна смърт при високо рискови пациенти и се наложиха и станаха достъпни през последното десетилетие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

МВР не е агенция за недвижими имоти. Това каза...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

Досега работихме за държавата, от днес – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2024 г. настъпва днес, информират...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg