https://www.gerb.bg/bg

Д-р Емил Хаджиев пред News24sofia.eu: В България няма изработен стандарт за лечение на рани от съдов произход (ИНТЕРВЮ)

Д-р Емил Хаджиев

Трудно заздравяващите рани са сериозен проблем. Това са рани, които не заздравяват до 6 седмици след появяват им. Тяхното лечение се извършва много трудно и по специален начин и са изключително специфични за лечение. Една от основните грешки, които правят пациентите с такива рани е самолечението и т.нар. народна медицина.

Повечето по темата разказва пред Информационна агенция News24sofia.eu д-р Емил Хаджиев,  съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „ Св. Екатерина„.

– Какво представляват раните от съдов произход?

– Първо трябва да дадем определение какво е рана. Рана е нарушение целостта на кожата и лигавицата и подлежащите тъкани. Това е общото определение за рана. При съдовите пациенти раните са труднозарастващи, защото се превръщат в хронични рани. А хронична рана е онази рана, която в продължение на 6 седмици при правилно лечение не зараства. С тези рани човечеството се е занимавало от древността, когато са прилагани различни методи за лечение, докато се стигне до днес, когато се знае етиологията,  патогенезата и всички причини за появата на тези рани.

А какво ги провокира при пациентите със съдови заболявания ?

– При пациентите със съдови заболявания раните ги делим на няколко вида. Това са венозни рани от съдов произход , когато причината за раната е заболяване на венозната система -разширени вени, прекарани тромбофлебити, нелекувани разширени вени, нелекувани тромбофлебити и в крайна сметка като дългосрочно усложнение се появява рана на крака. При артериалните рани причинител е нарушеното кръвоснабдяване. Липсата на кръвоснабдяване означава, че тъканите не се хранят, а всяка тъкан, която не се храни, загива. Раните могат да бъдат смесени както от венозен, така и от артериална произход едновременно.

Колко са опасни тези рани?

– Венозните рани не са чак толкова застрашаващи и да водят до ампутация на крайника. Те зарастват изключително трудно и при тях се нарушава изключително качеството на живот на пациентите. Изисква се продължително лечение, скъпо е и хората обикновено достигат до някакъв ефект, отказват се ,след това започват отново лечение. Проблем в България е, че няма изработен стандарт за лечение на тези рани. При артериалните рани нещата са спешни. Ако не се лекува това заболяване , ако не се възстанови оросяване на крака, реваскуларизация на крайника , се стига до ампутация.

Могат ли да се предотвратят тези крайни състояния?

– Могат да се предотвратят като се спазват някакви изисквания- диетичен режим предимно. Трябва да се предотврати появата на атеросклероза. Необходимо е също така периодично посещение при съдов хирург,  за да може навреме да се определи започващата атеросклероза,  която е причина за запушването на артериите.

– Кои други заболявания могат да предизвикат появата на такива рани?

– Има много други заболявания, които могат да ги предизвикат като диабет например. При диабета говорим за диабетно стъпало, където причината е исхемията на крайника, тоест недостатъчното оросяване на базата на диабета.

Какви превантивни мерки могат да се предприемат?

– Пациентите най-напред трябва да лекуват основните си заболявания, високия холестерол. Много важно за артериалните рани е тютюнопушенето.  Цигарите са основен рисков фактор за атеросклероза.  При диабетиците е много важно да се грижат за ходилата, да внимават да не се нараняват.

Какво лечение се прилага?

– Лечението е два вида-консертавино и оперативно.  Най-правилното при раните от съдов произход е първо да се реши съдовия проблем, тоест да се възстанови оросяването на крайника. След това се продължава с консервативно лечение- превръзки, антибиотици, съдоразширяващи медикаменти. Много важно е хората да знаят, че щом се появи болка в краката или някакви съвсем малки ранички, разширени вени трябва навреме да посетят лекар, съдов хирург, ангилог, за да се направи доплерово изследване . Това е изследването , което е най-достъпно, неинвазивно и може да посочи къде има нарушение на оросяването на крайника или друга част на тялото.

Често ли пациентите идват в последния момент при лекарите?

– Всяко нарушение на оросяването води до такава рана. Природна черта ни е да търсим лекарска помощ в крайна фаза. Първо пациентите опитват природна медицина и много често това е причината да идват по-късно при нас.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Кои американци се намират в руски затвори и за какво са осъдени?

В последните години редица американски граждани бяха задържани и...

Съдът в Хага обяви израелските селища в палестинските територии за незаконни

Най-висшият съд на ООН, Международният съд в Хага, заяви...

Ивелин Михайлов ожали края на Исторически парк

"Паркът и всичко, което правя, е към своя край"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Има риск огънят да се прехвърли и в Турция

Росен Желязков отива на разговори с ДБ, не с ПП

Депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви в ефира на...

Президентът на Иран към САЩ: Няма да се поддадем на натиск

Съединените щати трябва да осъзнаят, че Иран няма да...

Кремъл обвини администрацията на Байдън, че е създала атмосферата за атаката над Тръмп

Кремъл не вярва, че администрацията на президента Джо Байдън...

Възстановяват 3,4 млн. лева по бюджета на ЦИК

Кабинетът одобри възстановяване на средства по бюджета на Централната...

Продължават израелските удари в Централна Газа и боевете в Рафах

Най-малко 13 палестинци са убити в Нусейрат и Рафах

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg