https://www.gerb.bg/bg

САЩ ядосаха Турция за Кипър

САЩ обявиха, че планират да проведат военно обучение с Кипър за първи път, пренебрегвайки натовския съюзник Турция, който предупреди, че дестабилизира региона, информира АФП.

Миналата година Конгресът на САЩ прекрати дългогодишно оръжейно ембарго, наложено на острова, чиято северна част е окупирана от Турция.

Държавният секретар Майк Помпео съобщи, че Държавният департамент за първи път ще финансира военно обучение в Република Кипър като част от „нашето разширяване на отношенията в сигурността“.

„Това е част от нашите усилия да укрепим отношенията с ключови регионални партньори за насърчаване на стабилност в Източното Средиземноморие“, каза той пред журналисти.

Сътрудничеството ще е част от американската програма за международно военно образование и обучение, която обучава чуждестранни военнослужещи и увеличава оперативната съвместимост на американската армия с приятелски държави.

Турция и Севернокипърската турска република се обявиха против прекратяване на ембаргото, тъй като ще наруши баланса на острова.

„Както многократно сме подчертавали в миналото, тези стъпки не допринасят за намиране на решение на кипърския проблем, а по-скоро подсилват безкомпромисното поведение на кипърските гърци“, се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Турция по повод съобщението на Вашингтон.

Предупреждава се, че тези стъпки не съблюдават баланса между двете страни и няма да допринесат за възстановяване на доверието на острова, на мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

САЩ наложиха ембарго през 1987 г. в опит да предотвратят въоръжена надпревара и да насърчат намиране на мирно решение на острова.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

Радев подкрепи ректорите, ще говори с Главчев за пари за ВУЗ-овете

Ректорите получиха подкрепата на президента Румен Радев. Отреагирах веднага...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg