https://www.gerb.bg/bg

Райна Миткова: Работещи в сектора на услугите са новите клиенти на колекторските агенции

С обявяването на извънредното положение заради коронавируса в средата на март и затварянето на редица бизнеси, очаквано много хора изпаднаха в затруднение да посрещнат разходите си. Все още няма картина на случващото се, извън броя на безработните и заявките за разсрочване на вече взети кредити. От колекторските агенции също отчитат промяна след 13 март, когато вече са се появили техни клиенти, които имат реални затруднения да погасяват поетите в други условия дългове към различни компании. И те са от секторите, които престанаха да работят веднага. По темата разговаряме с Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България и управител на „Еос Матрикс“. Отговорите на въпросите са получени писмено.

Какво показват данните на асоциацията за изтеклата 2019 г. – задлъжняват ли повече българите?

– Изтеклата 2019 година бе позитивна година със спад в задлъжнялостта на потребителите. Регистрирахме продължаваща тенденция на намаляващ среден размер на задълженията – до почти 700 лева. Отчетохме и спад в общия обем нововъзложен дълг през второто полугодие спрямо същия период на предходната 2018 година. Намаля, при това близо наполовина, и броят случаи на годишна база.

Как се промени работата на колекторските агенции след обявяването на извънредното положение?

– След обявяването на извънредното положение компаниите от Асоциацията на колекторските агенции приеха обща политика на прилагане на индивидуален подход към клиентите. Тази политика отговори и на препоръките на омбудсмана Диана Ковачева. Не начисляваме наказателна лихва – нещо, което ще бъде валидна политика и занапред, ако ситуацията се задълбочи. Ние търсим клиентите, за да предложим преструктуриране, ако установим наличие на проблем. Разглеждаме всеки случай поотделно, предлагаме индивидуални решения, гъвкави и съобразени с клиента. Стремим се да запазим диалога с потребителя, за да му помогнем да се справи със ситуацията.

Разсрочването на плащанията, гратисният период, дори опростяване на част от задълженията, в случай, че потребителят наистина няма възможност да плаща – това са валидни за нас практики, които прилагаме от началото на извънредното положение.

Как се промени поведението на длъжниците, на които се обаждат служителите на колекторските агенции?

– В самото начало, в седмицата след 13 март, наблюдавахме откази за плащане, основани по-скоро на психологически причини. Някои потребители отказваха да покриват вноските си с обяснението, че не са сигурни в доходите си в контекста на общата икономическа картина.

През април започнахме да регистрираме клиенти с реални затруднения. Предимно това бяха хора от сектора на услугите, чиято дейност бе преустановена напълно. И трябва да кажем, че процентът на хората, засегнати дългосрочно, нараства. На този етап е все още рано да определим точно какъв дял от потребителите е или ще бъде засегнат и в каква степен.

Имат ли основания упреци, публикувани в някои медии, за това, че колекторските агенции не се съобразяват с притеснението на хората и ги „притискат“ да си обслужват дълговете?

– Не, няма как да се съгласим с подобни упреци, защото задължението няма как да изчезне, все едно не е съществувало. Това означава, че е в интерес на всички страни поддържането на конструктивен диалог. Ние сме проактивни със задлъжнелите потребители, за да намерим заедно работещо решение, да изготвим план и да се върви към решаване на казуса. Ние сме медиатор, инициираме отстъпки, разсрочваме и осигуряваме гратисни периоди отново според нуждите на потребителите и го правим с уважение и като зачитаме достойнството на човека срещу нас. Немислимо е това да се нарече „притискане“.

През есента обявихте спад в задлъжнялостта на домакинствата, защото потребителите са по платежоспособни, каква е оценката с днешна дата?

– Тенденцията за спад в задлъжнялостта продължаваше до момента на обявяване на извънредното положение. Разбира се, ситуацията с COVID-19 рязко промени общата картина в целия свят и няма как да очакваме платежоспособността на хората да не бъде засегната.

Наблюдава ли се промяна в размера на дълговете?

– Все още е рано да се каже с колко ще нарасне средният размер на задълженията, както и общият обем. Това предстои да разберем. Покачването обаче е неминуемо.

Кои са основните ви клиенти през последните шест месеца?

– Няма как да разглеждаме период от 6 месеца и той да дава коректна информация. Във времево отношение можем да обособим два етапа. Преди 13 март потребителите бяха от всички сфери на икономиката, с различни по размер и вид кредити. След обявяването на извънредно положение обаче ситуацията се промени. Отличиха се конкретни профили, които изпитваха по-сериозни затруднения. Това са главно работещи в хотелиерството и ресторантьорството, в магазини за мода и облекла, салони за красота. Отражение наблюдавахме и при хората със свободни професии – т.е. тези, които са се самоосигурявали или са били на граждански договори и в момента не могат да разчитат на трудовата борса.

Каква е прогнозата ви за дълговете на домакинствата предвид това, че много загубиха работата си, други са с намалени доходи и неизменно икономическа криза ще последва тази с коронавируса?

– Да, пазарът на управление на вземания е част от общата икономическа картина в страната и няма как да бъдем изключение от общия негативен тренд. В този смисъл, очакванията ни са задлъжнялостта да нарасне. В същото време събираемостта ще се затрудни. Затова е много важно да се прилага правилен подход към клиентите, който неизменно включва съобразяване със ситуацията и изготвяте на индивидуален план.

Член ли е на асоциацията дружеството „Свети Георги груп“ или „С. Г. Груп“ , от което е част то и което получи 75 млн. лв. заем от Българската банка за развитие? Как се отрази на имиджа на колекторските агенции този случай?

– Списъкът с членовете на Асоциацията е публичен и винаги достъпен на интернет страницата ни. Още от учредяването на организацията основен принцип за прием е било стриктното спазване на етичните и коректни практики в индустрията на изкупуване и събиране на вземания. Всеки обществен скандал, в който е замесена компания от сектора, се отразява негативно на целия бранш. А истината е, че ние сме в ролята на медиатор между кредитора и неговия клиент, консултант, който търси най-ефективното решение на възникнал проблем.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg