https://www.gerb.bg/bg

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин, снимка: архив EPA

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането на активи и предаването им в държавна собственост е оправдано само в случаите, когато бездействието може да застраши националната сигурност на Русия, съобщава „Ройтерс“.

През последните две години много активи в Русия смениха собствениците си. Стотици чуждестранни компании напуснаха страната, след като Москва изпрати войските си в Украйна през февруари 2022 г., като в някои случаи разпродадоха активите си на ниски цени на местното ръководство.

Москва пое временен контрол върху активи, собственост на няколко западни компании, като Fortum, Carlsberg, OMV и Uniper.

Броят на случаите, в които прокуратурата изземва активи чрез съда, включително свързаните с руската отбранителна промишленост, се е увеличил, като някои са свързани с приватизации на около 30 години.

През март руските съдилища са прехвърлили на държавата стратегически предприятия и активи на стойност над 1 трилион рубли (10,9 милиарда долара), отчете тогава главният прокурор Игор Краснов.

Наскоро правоприлагащите органи започнаха редица дела за връщане на някои активи на държавата„, отбеляза Путин на бизнес форум в Москва.

Искам да подчертая: не говорим за ревизия на приватизацията, а за случаите, когато действията или бездействието на собствениците на предприятия и имуществени комплекси нанасят пряка вреда на сигурността на страната и националните интереси. Изземването на бизнеса е оправдано само в ситуацията, която току-що описах„, подчерта той.

Държавната собственост беше масово разпродадена на търг през 90-те години на миналия век, когато така наречените олигарси натрупаха огромни богатства, което създаде огромна пропаст между свръхбогатите и обикновените руснаци.

Въпреки че някои от тези сделки може да са се случили без държавен контрол, Путин заяви, че преразглеждането на сделките от онова време не е необходимо, ако бизнесът работи успешно.

Исковете срещу настоящите собственици на активи са неуместни, особено за тези, които работят успешно, решават социални въпроси и помагат за гарантиране на националната сигурност„, изтъкна той.

Междувременно финансовото министерство е изброило около 30 компании, в които държавата може да намали дяловото си участие, като същевременно запази контролния дял, тъй като се стреми да насърчи повече местни частни инвестиции и да увеличи приходите в бюджета.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Йосиф Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

ПП-ДБ заподозряха служебен министър през ББР да купува гласове

В свое участие по БНТ министърът на иновациите и...

Във Варна акостира корабът, причинил инцидента с потъналия Mohammed-Z

Пътуващ за Варна кораб, превозващ тръби, е ударил потъналия...

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик

Задържаха 16-годишен, ограбил пенсионер в Пазарджик. Възрастният мъж е...

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през временния кей на САЩ

Камиони превозващи хуманитарна помощ, са започнали да се придвижат...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg