https://www.gerb.bg/bg

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от поста със 129 гласа „за“. От залата го изпратиха с аплодисменти, на крака депутатите от ГЕРБ, като между тях, основно дамите, имаше и сълзи.

За оставката му бяха 61 депутати от ПП-ДБ, 34 от „Възраждане“, 23 от БСП, 10 от ИТН и един независим, 103 депутати гласуваха против- от ГЕРБ и ДПС.

Самият Росен взе думата и отказа да се защитава. Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, каза той. Всички сме хора, пратени от други хора да работят за хора и заговори за човечността, която често политиците губели.

Битува мнението, че сме драматична група актьори на политическата сцена, а понякога актьорите се качват на ешафода, продължи с разсъжденията Желязков. Затова и той е уверен, че на преден план трябва да е смирението. Той благодари за доверието и за недоверието и се извини на депутатите, ако ги е засегнал. За мен беше чест да бъда председател на 49 НС, заяви още Желязков.

Припомняме, че в 47-то Народно събрание по подобен начин бе свален от поста председател Никола Минчев – предложението за това бе внесено от „Има такъв народ“ с формален повод. Тогава за свалянето на Минчев гласуваха общи 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и „Възраждане“, като това можеше да се тълкува като генерална репетиция за вота на недоверие към кабинета Кирил Петков.

Дебатът преди това премина с остри нападки.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ прочете от трибуната прегрешенията на Росен Желязков. На първо място бе посочена оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, който я оттегли, но волята му не бе зачетена.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че очаквал по-сериозни мотиви за исканата оставка. Г-н Желязков е един достоен председател на НС, категоричен бе той. По думите му Желязков бил диалогичен и спечелил уважението дори на опозицията. Биков попита ПП-ДБ: „Вие от кой пол сте, от третия пол ли сте, в политиката има опозиция и управляващи, трети пол няма„. А днешният акт ГЕРБ възприемали като взривяване възможността за диалог с ПП-ДБ след вота. Всяко рязко движение ще ви наранява, предупреди той доскорошните си партньори. Политика не се правела с неадекватни инструменти, а днешният дебат бил безсмислен, затова и герберите нямало да участват.

Кирил Петков обвини Желязков в поругаване на институцията Народно събрание.

Той е недоволен, че важните закони не са приети. А народът ще плати голяма цена от липсата на тези реформи. Никой няма абсолютна власт, ако някой си е въобразил, че има абсолютна власт в последните 2 месеца, е сгрешил, каза още Петков.

Днес е един нелеп ден за българската демокрация, заяви Станислав Балабанов от ИТН и обвини ПП-ДБ в лицемерие, включително и със сатира и поименно обрисува лидерите на формацията. Формацията на Слави Трифонов ще гласува „за“ оставката на Росен Желязков като опозиция, но ще излезе от залата и ще се върне само за гласуването.

Въпреки заявката на Тома Биков, че ГЕРБ няма да участват в дебата, Георг Георгиев не се стърпя и определи ПП-ДБ като „молци ще накацат върху гардеробите на властта“ и обясни, че молецът е многократно малко, но вредно същество.

Николай Денков пък не чул аргументи по темата, а се чували обиди и измислици. ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха кой повече вреди е нанесъл на енергетиката. Драгомир Стойнев от БСП ги посъветва да слушат какво казва столетницата в енергетиката.

Висока оценка за Росен Желязков даде Йордан Цонев, като настоя да се прекрати дебата и да се премине към важните точки за енергетиката в пленарна зала.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg