https://www.gerb.bg/bg

София не е пред епидемия от коклюш, засега

Служебният здравен министър д-р Галя Кондева, снимка: (архив) БГНЕС

София не е пред обявяване на национална епидемия заради значителния ръст на заболели от коклюш. В това увери служебният здравен министър д-р Галя Кондева в отговор на въпрос на News.bg пред епидемия ли е столицата и колко трябва да е заболеваемостта, за да се обяви такава. Тя участва в Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

До момента от началото на годината регистрирани са 314 случая, като в София са 214. Коклюш е въздушно-капкова инфекция, като независимо дали са имунизирани или не хората могат да се разболеят. Периодично през 3-4 години се наблюдава такъв епидемиологичен взрив. За всеки един отделен район в страната ще се вземе решение дали да се обяви епидемия, като 60-70% доказани пациенти в коклюш са в София.

Кондева обясни, че началото на април месец е осигурена доставка на ПСР тестове в столичната РЗИ и в Националния център по заразни и паразитни болести. Нормално е, че е зададен критерии, за да може да се обхване най-рисковата група – новородените и децата до 1-годишна възраст, като при доказване на заболяването да се вземат необходимите мерки.

Критериите за използването на въпросните тестове са: деца до 5-годишна възраст, наличие на епидемиологична обстановка в района, регистриран първи случаи в населено място в дадена област, заболели деца с тежко протичане, хоспитализирани деца и заболели от регистриран епидемиологичен взрив. Отпуснати са средства да се осигурят тестове за изследване във Варна, Плевен и Стара Загора. Изследванията ще се правят в съответните университетски болници от началото на другата седмица.

Д-р Кондева уточни, че ако лекарят е преценил, че няма необходимост да се търси потвърждаване, а родителите искат да се провери дали се касае за коклюш, може това да се направи в частна лаборатория. Ако лекарят прецени, че детето трябва да бъде изследвано, ще се направи организация, ще изпрати пробите чрез РЗИ и ще организира изследването.

Работи се по механизъм за бърз достъп на доставяне на ваксини за коклюш в аптеките. Дори да се ваксинират всички, трябва да се премине през инфекцията, защото е по въздушно-капков път и да се осигури здравето на най-рисковите групи – новородените и децата от 2-годишна възраст, подчерта здравният министър.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg