https://www.gerb.bg/bg

„Шокираният и ужасен“ ЕС осъди злоупотребата с власт в САЩ

Европа е „шокирана и ужасена“ от убийството на Джордж Флойд в САЩ. Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който осъди „злоупотребата с власт“, цитиран от АФП и Си Ен Ен.

Борел призова американските власти да прекратят „прекомерното използване на сила“. Според него всички общества трябва да реагират бързо при такива ситуации.

„Ние тук в Европа, като народа на САЩ, сме шокирани и ужасени от смъртта на Джордж Флойд. И аз мисля, че всички общества трябва да останат бдителни срещу прекомерното използване на сила и да гарантират, че на всички подобни инциденти е отговорено бързо, ефективно и при пълно спазване на върховенството на закона и човешките права“, призова топ дипломатът на ЕС.

„Това е злоупотреба с власт и това трябва да бъде прекратено, докато ние се борим с това в държавите и навсякъде“, изтъкна Борел. По думите му ЕС подкрепя правото на мирни протести, но осъжда насилието и расизма. Брюксел призовава за деескалация на напрежението.

Протестите в САЩ започнаха преди седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен – убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт. Срещу него също е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от втора степен. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. В Минесота за убийство от трета степен Шовин може да бъде осъден на 25 г. затвор. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни.

Независима аутопсия установи, че Флойд е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск, докато официалното заключение на властите е, че „няма физически данни“, които да поддържат диагнозата травматична асфиксия или задушаване.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg